Groep 2: Dans en Staatsbosbeheer

Hoe heeft het landschap van veen en turf zich verder ontwikkeld?

De kinderen uit groep 2 uit Ooststellingwerf gaan op ontdekkingstocht op de Kleine Kale Duinen in Appelscha, samen met de boswachter van Staatsbosbeheer. De zandvlakten in het Drents Friese Wold zijn ontstaan door het afplaggen van de heide die hier vroeger groeide. Om zandverstuiving tegen te gaan, zijn er in het begin van de twintigste eeuw bomen geplant. Omdat door steeds meer bomen het karakter van het stuifzandgebied verloren dreigde te gaan heeft Staatsbosbeheer veel bomen gekapt. Een kudde schapen zorgt ervoor dat het gebied niet weer door bomen wordt overgenomen. Op de Kleine Kale Duinen ervaren de kinderen de wereld van zandverstuivingen.

In Weststellingwerf bezoeken de kinderen de Spokeplas en het omliggende bos, Spokedam. Ook het gebied rondom de Spokeplas bestond vroeger uit heidevelden, veen en groepen bomen. Het landschap veranderde ingrijpend toen mensen veen uit dit gebied gingen afgraven en de op deze manier gewonnen turf gingen gebruiken als brandstof. De boswachter van Staatsbosbeheer laat de kinderen de natuur op zoveel mogelijke manieren ervaren.

Met dansdocenten Petra van der Steeg en Saskia Kamphuis gaan de kinderen het opnieuw beleven: hoe is het bijvoorbeeld als je over door wind gevormde zandhopen loopt? Hoe zet je al die ervaringen van het landschap om in dans?

Lesmateriaal

Berichten