Lesmateriaal groep 5

Stichting Stellingwarver Schrieversronte in Oldeberkoop in samenwerking met muzikant Bas van Domburg

In groep 4 staat het horen en het verkennen van het Stellingwerfs centraal. (Voor een volledige beschrijving en achtergronden zie de Lesbrief taal – muziek)

Tijdens de eerste workshop bij de Stellingwarver Schrieversronte in Oldeberkoop verkennen de leerlingen het Stellingwerfs door actief aan de slag te gaan met het maken en schrijven van gedichten in deze mooie streektaal.

Tijdens de tweede workshop op school maken de kinderen zelf achtergrondgeluid en -muziek voor verschillende Stellingwerfse gedichten. Samen met muzikant Bas van Domburg maken de leerlingen met hun stem en kleine instrumenten filmmuziek waardoor een Stellingwerfs gedicht bijna een echte film wordt.

Na deze twee workshops hebben de kinderen niet alleen veel Stellingwerfs gehoord en zelf geschreven maar kan de docent, middels het lesmateriaal, zelf hiermee ook nog aan de slag.

Rol voor de leerkracht

Vooraf

Achteraf

  • Spelletjes met instrumenten (Welk instrument ontbreekt? / Wat was de volgorde? / Imitatiespel / Muzikale marionetten (“robots”). Zie voor een beschrijving van de spelletjes: de Lesbrief taal – muziek.