Lesmateriaal groep 5

Stichting Stellingwarver Schrieversronte in Oldeberkoop in samenwerking met muzikant Bas van Domburg

In groep 5 staat het horen en het verkennen van het Stellingwerfs centraal. (Voor een volledige beschrijving en achtergronden zie de Lesbrief Streektaal – groep 5)

Tijdens de workshop Poëzie bij de Stellingwarver Schrieversronte in Oldeberkoop beluisteren de kinderen een aantal gedichten en bijzondere woorden in het Stellingwerfs. Op deze manier komen ze in aanraking met de klanken die typisch zijn voor deze streektaal. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag. Aan de hand van woordkaarten schrijven zij een kort gedicht met Stellingwerfse woorden. 

Tijdens de workshop muziek gaan de kinderen onder leiding van muzikant Bas van Domburg, met behulp van meegenomen schoolinstrumenten, muziek bedenken bij vier Stellingwerfse gedichten. Deze staan ook op film en uiteindelijk presenteren alle kinderen voor het grote scherm hun eigen filmmuziek. 

Na deze twee workshops hebben de kinderen niet alleen veel Stellingwerfs gehoord en geschreven maar kan de leerkracht met behulp van het lesmateriaal in de lesbrief ook zelf hiermee nog aan de slag.

Rol voor de leerkracht

Vooraf

Achteraf

  • Spelletjes met instrumenten (Welk instrument ontbreekt? / Wat was de volgorde? / Imitatiespel / Muzikale mikado). Zie voor een beschrijving van de spelletjes: de Lesbrief Streektaal – groep 5.