Lesmateriaal groep 6

Korenmolen de Weijert en museum Oold Ark in Makkinga in samenwerking met vakdocent beeldende vorming Martin de Jong

Vroeger was het zware arbeid die de mensen moesten  verrichten! Denk hierbij aan turfsteken bijvoorbeeld. In museum Oold Ark zijn echte gereedschappen te bewonderen en kunnen de klassen turf voelen! Altijd al willen weten hoe de schilder vroeger zijn verf maakte? Om een goed beeld te krijgen van hoe men vroeger pigment fijn maakte brengen de kinderen ook een bezoek aan de molen. De molenaar vertelt al lopend door de korenmolen hoe dat allemaal in zijn werk gaat bij een verfmolen. Ook de oude gereedschappen van de schilder vinden de kinderen in het museum. Beeldend vakdocent Martin de Jong leert de kinderen perspectief schilderen met verf die de kinderen zelf gemaakt hebben!

Lesprogramma

Vooraf

 – De leerkracht bekijkt met de kinderen een programma van Schooltv over hoog- en laagveenlandschap. 

– Voordat de kinderen het museum en de molen bezoeken kan er klassikaal alvast naar de vragenlijst worden gekeken. (Er is ook een vragenlijst met antwoorden voor de leerkracht die gedownload kan worden). De vragenlijst zal worden uitgedeeld aan het begin van de excursie naar Oold Ark / De Weyert.

Benodigdheden Voor de schilderlessen op school zorgt de leerkracht voor verfschorten (of de kinderen komen in oude kleren) / een ontruimde werkplek / digibord / afgedekte tafels / potloden en gum / prullenbak met vuilniszak / poetslappen of papieren handdoekjes

Achteraf